Bike Helmet Basics: How to choose the right helmet

Osnove kolesarske čelade: Kako izbrati pravo čelado

Kolesarska čelada je najpomembnejši del kolesarske opreme vsakega kolesarja. Lahko je tudi eden najbolj zmedenih kosov, saj je na trgu toliko različnih vrst in stilov. Ta članek vam bo pomagal najti vrsto čelade, ki vam najbolj ustreza. Dodali smo tudi nekaj nasvetov, kako si pravilno namestiti čelado. A najprej najpomembnejše vprašanje: zakaj je čelada tako pomembna?


odobrena kolesarska čelada airBender in odobrena kolesarska očala Vision
Odobrena kolesarska čelada airBENDER in odobrena kolesarska očala Vision se odlično prilegajo vsakemu kolesarskemu stilu.Najpomembnejši dejavniki pri izbiri čelade

 • Zaščita
 • Vidnost
 • Modna izjava

To je vprašanje, ki si ga zastavi skoraj vsak kolesar, ko se začne ukvarjati s kolesarstvom. Kolesarska čelada ščiti vašo glavo tako, da porazdeli udarec na večjo površino. Lahko vas reši pred resnimi poškodbami, nikakor pa ne prepreči nesreč. Na kolesarsko čelado ne bi smeli gledati kot na zaščitno obleko, temveč kot na varnostno napravo – in ne samo za trening, to velja tudi za vožnjo v službo.

Čelada za cestno kolesarjenje se jasno razlikuje od čelade za gorsko kolesarjenje, saj je zasnovana za povsem drugačen položaj na kolesu in seveda za precej drugačno hitrost. Uporaba čelade za gorsko kolesarjenje pri cestnem kolesarjenju vas bo upočasnila in lahko povzroči tudi bolečine v vratu, zato poskrbite, da boste izbrali pravo obliko za vrsto kolesarjenja, ki jo izvajate.

drage čelade ne nudijo vedno boljše zaščite

Drage čelade ne nudijo vedno boljše zaščite, saj ne gre toliko za ceno. Resnično štejeta kakovost in udobje. Kakovostna notranja školjka zagotavlja dobro blaženje udarcev, dobra zračnost pa poskrbi, da vam glava ne postane prevroča. Odprtina omogoča tudi odvajanje odvečne toplote in vlage, tako da vam pozimi ni treba nositi vlažne čelade.

Obstajajo različne vrste čelad, ki vam omogočajo izbiro glede na vaše osebne želje:

 • Čelada za cestno kolo : Poznamo dve glavni različni vrsti cestnih čelad. Prvi je "aero", drugi pa "light". Besede nakazujejo, za kaj se uporablja eno ali drugo. Aero je čelada za visoke hitrosti, ki zmanjšuje upor in prezračevanje ni tako dobro kot pri "lahki" čeladi, ki je običajno lažja od "aero" in ima več zračnikov za boljšo zračnost. Čelade za cestno kolo zagotavljajo največji pretok zraka in udobje, vendar niso priporočljive za mestno kolesarjenje ali druge aktivnosti, kot so vožnja s skirojem, rolanje itd.
 • Čelade MTB/BMX: zasnova teh čelad je bolj osredotočena na zaščito vaše glave pred padajočimi predmeti, ker ti kolesarji pogosto vozijo po razgibanem terenu, kjer so veje in skale pogosta nevarnost. Obstajata dve različni lastnosti za preprosto prepoznavanje MTB čelade. Spodnji zadnji del čelade in vizir spredaj. In ja, zaradi vizirja ste počasnejši.
odobrene možnosti barv kolesarske čelade
Odobrene barvne možnosti za kolesarske čelade.

Izboljšanje kolesarskih čelad in iz česa so narejene?

 • Ekspandirani polistiren (EPS)
 • Vrh iz trde lupine

Dizajn kolesarske čelade se je skozi čas zelo spremenil in se nenehno izboljšuje. Večina čelad ima zunanji del iz trde plastike in mehkejši notranji del z nekaj oblazinjenja. Obstajajo različne vrste notranjih školjk za kolesarske čelade, ki nudijo večjo zaščito pred ostrimi predmeti. Čelade so včasih imele debele penaste blazinice, ki so pokrivale vse dele glave, vendar so jih nadomestile podloge z več gostotami, katerih namen je zmanjšati obseg.

zmanjšanje resnosti in posledic možganske poškodbe do 85 %

Kolesarske čelade lahko zmanjšajo tveganje za poškodbe glave in možganov v primeru nesreče. Učinkoviti so pri zmanjševanju resnosti in posledic možganske poškodbe do 85 %. Najpomembnejša zaščitna oprema vsakega kolesarja!

Kolesarske čelade so na voljo v različnih oblikah in velikostih, vendar je najpomembnejše vedno izbrati tisto, ki se dobro prilega. Najboljše kolesarske čelade so običajno narejene iz ekspandiranega polistirena (EPS), oblike stiropora. To je obdano z materialom zunanje lupine, kot je plastika ali ogljikova vlakna. Stiropor je zasnovan tako, da stisne in absorbira silo, ki nastane ob udarcu. Nato razširi energijo na širše območje in zmanjša količino poškodbe, ki nastane na določeni točki na glavi. Da bo čelada učinkovito zaščitila vašo glavo v nesreči, se mora tesno prilegati vaši lobanji z minimalnim gibanjem. Dobra kolesarska čelada mora biti udobna, trakovi pa ne smejo stiskati ali drgniti. Trda lupina se lahko poškoduje pri trčenju, zato mora imeti dodatno oblogo, ki absorbira udarne sile, potem ko je zunanja lupina prevzela glavnino sile. Čelade so običajno izdelane iz ekspandiranega polistirena (EPS), vendar nekatere čelade uporabljajo drugo vrsto pene, imenovano ekspandirani polipropilen (EPP). Te čelade so običajno dražje in tehtajo nekoliko več kot EPS.

odobrena kolesarska čelada airBENDER od blizu
Agresiven sprednji del odobrene kolesarske čelade airBENDER

Kako najti pravo prileganje vaši velikosti glave?

 • Preizkusite več različnih čelad, da ugotovite, katera velikost vam najbolj ustreza
 • Če najdete udobno čelado, preverite te posebne lastnosti:

je lahka, vendar ne velja za "najlažjo"

so trakovi dovolj napeti? Ne pozabite, da mora biti začetek traku blizu ušesnega kanala

 • Stisnite sprednjo ali zadnjo konico čelade, da se prepričate, da se ne obrača levo ali desno. Za boljše prileganje uporabite zadrževalni sistem.
 • Ne pozabite preveriti oznake CE na vaši čeladi! Zagotavlja, da kupujete pravilno preizkušen izdelek
 • Poskrbite, da boste izbrali čelado z odsevnimi elementi. Poveča vidljivost za vas in druge kolesarje
 • Ne pozabite: najpomembnejša zaščitna oprema vsakega kolesarja je kakovostna kolesarska čelada.
 • Zadnji nasvet: Ko si čelado nadenete na glavo, ne smete čutiti, da vas čelada "bode". Ne pozabite, da tudi "najboljše" čelade ne bodo ustrezale vsem
odobren sistem za zadrževanje kolesarske čelade
Odobren zadrževalni sistem za kolesarsko čelado airBENDER, idealen za ženske s čopom.

Odobrena čelada: AIR BENDER

 • Barve: Bela mat, Siva mat, Črna mat
 • Magnetni sistem za hitro zapenjanje
 • prezračevalni sistem: 24 zračnikov
 • Na sprednji strani vgrajena mreža proti insektom
 • teža: S/M 220g; M/L 265 g; L/XL 280 g

Čelada Airbender je na voljo v 3 različnih barvah; črna, bela in svetlo siva. Ta čelada tehta 210 g (vključno s snemljivo podlogo), zato je tako udobna za kolesarje. Narejen je iz dveh plasti ekspandiranega polistirenskega pene, ki skupaj ščitita glavo. Zavedamo se, da so ljudje različnih oblik in velikosti, zato je pomembno, da imamo čelade za vse velikosti glave. Zato ponujamo čelade v 3 različnih velikostih, od 51 cm do 61 cm. Ne glede na to, katero velikost ali obliko imate, obstaja čelada, ki bo ustrezala vašim potrebam.

24 prezračevalnih lukenj in 1 luknja spredaj z vgrajeno mrežico

Oblika je zasnovana za optimalno zaščito – je dovolj široka, da pokrije sence in stisne večji del vaše lobanje ter stisne vašo zatilno kost zadaj. Ima tudi mrežasto podlogo iz polistirena, ki med vožnjo ni prepotena ali neudobna. Ta čelada ima 24 prezračevalnih lukenj in 1 luknjo spredaj z vgrajeno mrežico proti insektom. Zaradi teh lastnosti je ta čelada ne le varnejša, temveč tudi udobnejša za kolesarjenje.

Zadnji del Airbenderja je neverjeten zadrževalni sistem, z dodatnim držalom za pasove nad njim, ki ga lahko uporabite, da vam pasovi preprečijo, če med vožnjo samo bingljajo. Vendar pa sta na zadnji strani čelade dva dodatna trakova, ki ju je treba upoštevati pri nameščanju. Ta dva trakova lahko nastavite po dolžini in se z njima igrate, dokler se ne prilegata tako, da se počutita udobno in varno.

Kolesarjenje je čudovit način za vadbo in uživanje na prostem, vendar je lahko tudi nevarno, če ne upoštevate varnostnih ukrepov. Za zaščito pred padci ali resnimi poškodbami glave, do katerih lahko pride med nesrečo, morate vedno nositi kolesarsko čelado. Najpomembnejša stvar pri iskanju dobrega kroja je zagotoviti, da se med nošenjem ne premika, zato ga po potrebi prilagodite! Če najdete pravega, ne pozabite, da je vedno dobro preveriti potrdilo o varnostnih standardih. Zagotavlja, da kupujete pravilno preizkušen izdelek.

odobrena kolesarska čelada airbender s 24 zračniki
Odobren prezračevalni sistem airBender za kolesarsko čelado s skupno 24 zračniki.


Če imate kakršna koli vprašanja na temo kolesarskih čelad, nam jih sporočite in z veseljem vam bomo svetovali.

Ponujamo široko paleto različnih velikosti in barv kolesarskih čelad , ki bodo ustrezale večini glav in dopolnile vsak slog.

Če se vam je ta objava v spletnem dnevniku zdela koristna in menite, da bo koristila tudi nekaterim vašim prijateljem, jo ​​delite v svoji priljubljeni aplikaciji za družabna omrežja in jim pomagajte. Cenili bodo trud.

Nazaj na blog

Komentiraj