7 things you need to consider before buying a bike

7 stvari, ki jih morate upoštevati pred nakupom kolesa

Kot veste, je kolo velika naložba. Pred nakupom si je vredno vzeti čas in razmisliti, v kaj se spuščate. Pri nakupu sanjskega kolesa je treba upoštevati veliko stvari – vrsto kolesa, višino, težo, proračun in drugo. V tem članku bomo te dejavnike podrobno preučili, da boste lahko sprejeli najboljšo odločitev za svoje potrebe in imeli najboljšo kolesarsko izkušnjo.

1. Vrsta kolesa

Obstaja veliko vrst koles z različnimi nameni. Glavne kategorije so gorska, hibridna, udobna/step-thru mestna in dirkalna cestna kolesa. Pred nakupom kolesa morate vedeti, kakšno kolo iščete, saj boste tako vedeli, ali obstaja proizvajalec, ki je specializiran za izdelavo tega tipa koles. Obstaja veliko vrst koles in vsaka vrsta je specializirana za drugačno izkušnjo vožnje. Dirkalna kolesa vključujejo cestna kolesa in dirkalna kolesa; izdelani so tako, da so lahki in učinkoviti za dirkače. Kolesa Comfort so zasnovana z bolj pokončnim položajem kolesarjev in širšimi pnevmatikami za večje udobje in oprijem; so idealni za priložnostne kolesarje, ki želijo uživati ​​v vožnji tako kot na cilju.

Lahek in učinkovit za dirkače

Gorska kolesa so narejena tako, da so vzdržljiva in robustna, ko vozijo po neravnem terenu po makadamskih ali makadamskih cestah; te vrste koles imajo pogosto široke pnevmatike, vzmetne vilice in sprednje amortizerje, ki pomagajo absorbirati neravnine na poti. Hibridna kolesa so kombinacija cestnih in gorskih koles za ljudi, ki želijo najboljše lastnosti obeh vrst v enem kolesu.

Odobreno kolesarsko potovanje po otoku Cresu
Cestno kolesarski dopust na otoku Cresu

2 . Izkušnje z vožnjo (katero vrsto kolesa ste vozili prej)

Če ste že imeli kolo, pomislite, kakšno vrsto kolesarjenja ste počeli z njim. To vam lahko pomaga določiti tipe koles, ki so primerna za vaše posebne sloge vožnje in potrebe. Na primer, če ste v preteklosti že imeli gorsko kolo, potem je najbolje, da poiščete gorsko kolo, ki ustreza vašim željam. To je zato, ker vam lahko sčasoma veliko kolesarskih izkušenj pomaga razviti vaše želje. Če ste že imeli izkušnje z gorskimi kolesi in niste poskusili nič drugega, je morda čas, da preizkusite novo vrsto kolesa. Za nekatere ljudi je to morda daljše ali hitrejše kolo, kot so cestna kolesa ali dirkalna kolesa. Če je minilo že nekaj časa, odkar ste kupili svoje zadnje kolo, morate pri nakupu drugega upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov. Ti vključujejo cenovni razred kolesa, način vožnje, morebitna zdravstvena stanja in izkušnje z drugimi vrstami koles v preteklosti.

3. Način vožnje (cestno kolesarjenje, gorsko kolesarjenje, kolesarjenje po brezpotjih ...)

Mnogi proizvajalci izdelujejo kolesa, ki so zasnovana za posebne namene. Če ste navdušen gorski kolesar, je najbolje, da kupite gorsko kolo. Če pa bi radi kolesarili bolj sproščeno in uživali v cesti, občasni vožnji po makadamskih cestah ali poteh, potem razmislite o nakupu hibridnega kolesa. Nekatere vrste koles so celo narejene posebej za dirkanje. Toda preden kupite katero koli vrsto kolesa, je najbolje, da se vprašate "Kakšno kolo bom počel?"

"Kakšno kolesarjenje bom počel?"

Vrsta kolesa, ki je najboljša za vas, je odvisna od tega, kje se nameravate voziti, saj so različna kolesa zasnovana za posebne namene in situacije. Na primer, če se želite odpraviti na brezpotja in raziskovati kraje z makadamskimi cestami in stezami, potem je gorsko kolo najboljše kolo za vas. Če se nameravate večinoma voziti po cestah in raje vozite pri visokih hitrostih, potem so dirkalna/cestna kolesa tisto, kar morate kupiti!

Gramozna kolesarska vožnja z Approved cycling
Makadamske vožnje vedno prikličejo otroka v nas.

4. Udobje in videz vašega kolesa

Udobje in videz sta osebna izbira pri nakupu kolesa. Udobje je odvisno od voznikovih fizičnih sposobnosti. Na primer, če želite bolj udobno vožnjo, bi bilo najbolje, da bi našli udobno kolo. Če kolesar potrebuje kolo za vsakodnevno vožnjo, naj izbere mestno kolo s stopnicami, saj je ena od stvari, zaradi katerih so ta kolesa običajno manj udobna, ta, da imajo globlje sedeže.

Pri nakupu kolesa je pomemben tudi videz. Nekateri ljudje radi kupujejo kolesa, ker izgledajo dobro, drugi ljudje radi kupujejo kolesa, ker so zanje funkcionalna. Nakup kolesa je naložba, zato morate biti z njim in tudi z izgledom kolesa zadovoljni. Včasih ljudje verjamejo, da ni razlike med dobrim videzom ali dobrim počutjem, vendar to sploh ni res! Na primer, če se želite počutiti bolj udobno na kolesu, izberite udobno kolo.

Najti morate tisto, kar je najboljše za vaše specifične potrebe in želje .

Upoštevati morate, kakšen videz želite, pa tudi, koliko želite zapraviti za kolo. Če vas ne moti vožnja s cenejšim kolesom z manj udobja, potem je to dobra možnost. Po drugi strani pa, če je vaš proračun omejen in želite kupiti kolo najvišje kakovosti na splošno, potem o tem ne razmišljate. Najti morate tisto, kar je najboljše za vaše specifične potrebe in želje.

odobreno kolesarjenje, BMC TEAMMACHINE SLR01 THREE 2022
Testiranje novega cestnega kolesa BMC TEAMMACHINE SLR01 THREE 2022

5. Proračun za kolo

Kolesa so naložba. Cene koles se razlikujejo glede na vrsto kolesa in proračun. Vedno je najbolje najti kolo, ki je v okviru vašega proračuna in spada v cenovni razred, kjer si lahko privoščite dele in popravila, o čemer bomo govorili kasneje! Na ta način lahko zagotovite, da je vaše kolo nekaj, kar si želite in v njem lahko uživate.

Vedno je najbolje najti kolo, ki je v okviru vašega proračuna

Pomislite, kaj si lahko privoščite in koliko denarja je namenjenega za vaše kolo. Če je vaš proračun nekaj sto dolarjev, boste morda želeli razmisliti o gorskem kolesu ali cenejšem hibridnem kolesu. Če imate več kot 1000 dolarjev, ki jih lahko porabite za popolno kolo zase, potem je najbolje, da kupite tisto kolo, ki najbolj ustreza vašim potrebam. Če imate veliko denarja za zapraviti, lahko celo kupite dirkalno kolo, vendar je o tem treba razpravljati, če vaš proračun presega 2.000 USD - saj so ta kolesa narejena za hitrost in ne za udobje!

6. Zdravstvena stanja (bolečine v hrbtu, težave s kolenom ...)

Pred nakupom kolesa je pomembno, da razmislite o vseh zdravstvenih težavah, ki jih imate, ali fizičnih zmožnostih, saj boste tako lažje ugotovili, katera vrsta kolesa je za vas najboljša. Če niste prepričani, katera vrsta kolesa je najboljša za vaše zdravstveno stanje/fizične zmogljivosti, se posvetujte z zdravnikom o obsegu vaših bolezni in o tem, kako bi kolesarjenje vplivalo nanje. Če imate nekatere zdravstvene težave, kot so bolečine v hrbtu, potem bi morda želeli razmisliti o kolesu z neko vrsto vzmetenja. Daljša kolesa, kot so gorska kolesa in hibridna kolesa, imajo običajno več vzmetenja kot cestna kolesa in tekmovalna kolesa.

lahko spremenite tako, da olajšate težave s hrbtom.

Kolesar z bolečinami v hrbtu – položaj kolesarja, ko je na kolesu, je mogoče spremeniti, da bi olajšali težave s hrbtom. Zadnje vzmetenje za izboljšanje položaja je na voljo tudi pri številnih kolesih z modeli, ki omogočajo navpične nastavitve. Če imate bolečine v hrbtu, se boste želeli prepričati, da je vaše kolo udobno in ima odlično vzmetenje.

Če imate težave s koleni, boste želeli razmisliti o kolesih z veliko količino oblazinjenja. Tip kolesa, ki ima največ oblazinjenja in stabilnosti, je gorsko kolo. Slaba stran te vrste kolesa je, da morda ne bo tako enostavno za tiste, ki nimajo izkušenj s terenskim kolesarjenjem, ali tiste s slabimi koleni. Pomembno je, da razmislite o tem, kateri stil vožnje najbolje dopolnjuje vaše sposobnosti, in se pred nakupom posvetujte z zdravnikom o svojih zdravstvenih težavah.

7. Poznavanje kolesarske opreme in položaja na kolesu

Poznavanje osnov kolesarske opreme in poznavanje položaja na kolesu lahko pomaga zagotoviti vašo varnost med vožnjo. Konec koncev, to je tisto, na kar ste se fizično pripravljali! Če se boste ukvarjali z gorskim kolesarjenjem, potem je najbolje, da poznate prestave in prestave na kolesu. Vendar, če boste samo občasno uporabljali kolo ali se občasno odpravili na teren, vam o prestavah morda ne bo treba veliko vedeti. Enako velja za cestna kolesa: če ne nameravate dirkati z drugimi kolesarji, potem prestava ne bo imela velikega pomena, ker ne bo drugih kolesarjev, proti katerim bi lahko tekmovali. Prav tako je pomembno vedeti, kako se pravilno postaviti na kolesu. To pomeni, da znate sedeti vzravnano ali se nagniti naprej; ne želite se potisniti preveč naprej in izgubiti ravnotežja!

Odobrena kolesarska čelada logotip airBENDER
Odobrena kolesarska čelada airBENDER gladek dizajn logotipa.

Nakup kolesa ni majhna naložba. Če želite kar najbolje izkoristiti svoj denar in se prepričati, da vam je všeč, kar kupite, je pomembno, da razumete vse vidike, preden porabite denar.

Ta članek je zajel vse od vrst koles do zdravstvenih stanj in upamo, da vam bo pomagal pri sprejemanju informirane odločitve o nakupu kolesa!

Če se kadar koli med postopkom pojavijo vprašanja ali pomisleki, se obrnite na našo ekipo za kakršna koli vprašanja! Komaj čakamo, da slišimo, kako so ti vpogledi pomagali oblikovati vašo prihodnjo kolesarsko izkušnjo.

Spremljajte našo ANKETO O KOLESIH in pomagali vam bomo pri nakupu vašega "sanjskega" makadamskega ali cestnega kolesa po meri. Ta vprašanja nam bodo pomagala bolje razumeti vaše potrebe in želje, da vam dostavimo sanjsko kolo, kakršnega si želite!

Nazaj na blog

Komentiraj